Praxislátogatás

Praxislátogatás - A leghatékonyabb tapasztalatcsere

Az eddigi ajánlatok megtekintéséhez kattintson ide

A régióból érkezett hallgatói élménybeszámoló leveleket ide kattintva olvashatja el.

A Magyar Állatorvosok Világszervezete anyaországi és határon túli konferenciáin szép számmal felvonulnak a szakma képviselői mind az állami szolgálat, mind a gyakorlat részéről. A találkozók egyik színfoltja a kötetlen beszélgetések során kialakuló eszmecsere. Ennek hatékonyabb, személyesebb formáját próbáltuk ki Budapesten, amikor a mintegy négyszáz fős vendégseregből 80-nak nyílt lehetősége fővárosi és Pest megyei kollégák praxisának meglátogatására.

Abban a néhány órában a vendégek betekinthettek egy-egy rendelő felszerelésébe, gyógyszerkészletébe, megismerhették a kollégák nyilvántartásait, hallhattak a praxis menedzselésének módszereiről, esetleg mód volt a vendéglátót munka közben is megfigyelni.

A legfontosabb tanulsága ennek az első próbálkozásnak az volt, hogy nem csak a vendégek szereztek hasznos benyomásokat, hanem a vendéglátók is gazdagodtak azokkal az élményekkel, melyeket a határokon túl élőktől hallottak.

A hazai állategészségügy jelentős változáson esett át az elmúlt években. A gazdasági haszonállat-állomány drasztikusan csökkent, ugyanakkor a kedvtelésből tartott állatok száma és a tartásukkal kapcsolatos állattartói igény jelentősen nőtt. A posztgraduális képzések színvonala, a vendégelőadókkal lebonyolított továbbképzések sora európai szintű kisállat-ellátást tesznek lehetővé. A korszerűen felszerelt praxisok napi rutinja, betegforgalma sok tanulnivalót kínál nemcsak a határon túl élőknek, de a hazai kollégáknak is.

A soron következő konferenciák programjába szándékunk szerint felvesszük a praxislátogatásokat, és erre kollégáim nagy számban jelezték segítségüket. A fővárosi, több állatorvost foglalkoztató rendelők mellett egyszemélyes pesti és vidéki rendelők tulajdonosai éppúgy várják a látogatókat, mint a speciális szolgáltatást nyújtó ambulanciák, diagnosztikai laboratóriumok, gyógyszerforgalmazással foglalkozó vállalkozások. Természetesen a konferenciáktól függetlenül lehetőség van évközi tapasztalatszerzésre is. Összekapcsolható nyaralással, látogatással, vagy célirányosan csak ilyen céllal is lehet kapcsolatot keresni.

Egyetemi hallgatók részére a nyári gyakorlatot megszervezhetjük magyarországi praxisokban is, hiszen erre az elmúlt évben több példa is volt. A határon túli egyetemek úgy tűnik elfogadják a külföldi gyakorlati időt. Ezt azonban érdemes előre megtudakolni!

Terveink szerint rövidesen közreadjuk azon állatorvosok listáját, akik szívesen fogadnak érdeklődő vendégeket. Az alapellátást végzők mellett az állami szolgálatban dolgozó hatóságiakat, laboratóriumokat, az élelmiszergazdaságban dolgozókat is szeretnénk szerepeltetni. A jelentkezők személyes adatai , elérhetőségei mellett fő tevékenységi körüket, az általuk ellátott állatfajokat éppúgy igyekszünk felsorolni, mint a szállás-és étkezési lehetőséget.

Reményeink szerint a tapasztalatszerzés nemcsak a magyarországi praxisok megismerése felé irányul, és a vendéglátók vendégként felkereshetnek határon túli kollégákat is. Ehhez azonban valakiknek meg kell tenni az első lépéseket. A sikeres látogatásokról szeretnénk a honlapon beszámolni.

Arra bíztatom kollégáimat, hogy akár személyesen velem, akár a régió vezetéséből egy arra felhatalmazottal vegyék fel a kapcsolatot és jelezzék igényüket, milyen jellegű praxist, mikor, mennyi időre szeretnének meglátogatni. Mód van arra, hogy a határhoz közelebb lévő telepet vagy rendelőt keressünk a látogatás számára. Addig is szívesen közvetítünk, amíg a fent megígért listát nem sikerül összeállítanunk.

Néhány dolgot előre tudnunk kell a megfelelő hely kiválasztásához, és a feltételekről a vendéglátókat is előre értesíteni szükséges /hány fő utazna, utazás módja, szállás- és étkezés igény stb./. Ezt a célt szolgálja egy, a honlapon található kérdőív, amit szeretnénk kitöltve megkapni az utazni szándékozóktól.

Meggyőződésünk, hogy a praxislátogatás a szakmai tapasztalatszerzés leghatékonyabb módja. Tartalommal csak együttműködés révén tölthetjük meg.

Referens:

Dr. Mohai Imre
H-2112 Veresegyház,
Bánóczi u.2.
Tel: 00-28-385-342
Mobil: 00-30-9-531-242
Fax: 00-28-387-564
E-mail: mohaifamily@t-online.hu


Vissza a lap tetejére

Vissza a főlapra